Sarajevo, 03.12.2022 | 22:26
     23:20 Dnevnik 3           23:35 Vuk!, igrana serija, 2/8     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Akciona subota: Univerzalni vojnik 3, američki igrani film, 12+
23:20
Dnevnik 3
23:35
Vuk!, igrana serija, 2/8
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Bh. muzika
22:30
Region pop
23:00
Dramski program
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned

BAJRAMSKI PROGRAM
FEDERALNE TELEVIZIJE


Kurban-bajram, Bajram hadža i kurbana, jedan je od najvećih i najznačajnijih islamskih blagdana. Kurban bajram je islamski blagdan veselja, dobročinstva, darivanja, solidarnosti i brige za bližnje.

Program obilježavanja Bajrama počinje snimkom manifestacije „Moj Ummete“, a potom i prijenosom Bajram namaza iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. Federalna televizija emitira i intervju sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem (petak 17:45h / subota 15:10h).

„Ahmed“ (subota, 10.55h) je dirljivi dokumentarac autorice Ehlimane Hodžić o imamu, koji unatoč teškom životnom iskustvu, danas Srebrenicu nastoji učiniti normalnim i prihvatljivim mjestom za život. Dočekati Bajram u Srebrenici bilo je ispunjenje Ahmedovog sna. Rođen je i odrastao u Srebrenici. Danas sa suprugom i petero djece živi u svom rodnom gradu, jer nigdje drugo ne može zamisliti svoj život.

 

 

„Careva džamija u Sarajevu“ (nedjelja, 22.00h) je dokumentarac autora Himze Mihaljevića o džamiji izgrađenoj 1462. godine, a njenu izgradnju je finansirao i omogućio osnivač grada Sarajeva Isa-Beg Isaković. Prvobitna džamija je izgorjela 1480. godine, kada je despot Vuk Grgurević provalio sa vojskom iz Jajca i popalio Sarajevo, a na istom mjestu je Sujelman Veličanstveni 1566. godine ponovo sagradio džamiju u današnjem obliku.

 

 

Federalna televizija donosi i dva vrhunska inostrana dokumentarna filma.

„Odazivam Ti se, Allahu, odazivam!“ (subota, 17.30h) izvanredna je priča o Časnoj Kabi, Božijoj svetoj Kući. U vrijeme hadža, milioni muslimana sa svih strana svijeta dolaze na sveto mjesto, izgovarajući molitve, dušâ uznesenih od zadovoljstva što izvršavaju dužnost pred Milostivim. Hadž u jeziku ima značenje namjere i odredišta, a u općem značenju danas to je namjera da se hodočasti Božija Kuća, putovanje do nje, a što znači odlazak do Časne Kabe u određeno vrijeme i pod određenim uslovima.
„Hadž u doba pandemije“ (nedjelja, 08.05h) govori o petoj  islamskoj dužnosti koja se obavlja već 1.500 godina. Na hadžu se veliki broj ljudi okuplja na jednom mjestu, što predstavlja veliki problem za organizatore u doba epidemija zaraznih bolesti. U ovom dokumentarnom programu saznat ćemo kako su se organizatori hadža nosili s tim problemom kroz historiju počevši od epidemija kuge u doba kalifata i Osmanskog carstva, pandemije kolere u 19. stoljeću, pa sve do današnjih epidemija poput H1N1, SARS-a i pandemije COVID-19.

 

 

Ehlimana Hožić urednica je emisije „Karađoz-begova džamija“ (subota, 23.20h). Riječ je o najvećoj i jednoj od najljepših džamija u Hercegovini, koja se nalazi u Mostaru. Izgrađena je 1557-1558, godine prema nacrtima poznatog osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Nadzornik i glavni donator bio je mostarac Muhamed beg Karađoz.

 

 

U nedjelju su u programu dokumentarne emisije „Arnaudija“, „Muzej knjige“, „Učači Kur''ana“ i „Stihovi iz aška“.

Povodom Bajrama, Federalna televizija pored niza dokumentarnih filmova, emitira i snimak koncerta Dine Merlina „Hotel Nacional“ (subota, 20.20h) koji je ovaj popularni kantautor održao na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ pred 70.000 posjetitelja.
Gledatelji mogu uživati i u veličanstvenim izvedbama Amire Medunjanin (subota, 12.55h). Svojom  interpretacijom sevdaha pod zvjezdanim nebom  publiku iz pulske arene povela je na čarobno putovanje i ostavila bez daha.

Federalna televizija još emitira snimke manifestacija „Moj Ummete“ i „Bajram dođe, mirišu avlije“, te koncerte Safeta Isovića i grupe Shaderwan code.

Magazin „Svako dobro“ (nedjelja, 15.55h) ima svoje bajramsko izdanje, a gledatelji mogu pogledati i domaći igrani film „Kod amidže Idriza“ (nedjelja, 20.25h).

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007