Sarajevo, 27.03.2015 | 00:43
     01:20 Pregled programa za petak           07:00 S povjerenjem u Krv jaganjčevu, dokumentarni program           07:25 Pozitivna geografija, zabavni program           08:00 Vijesti           **:** Program za djecu i mlade           08:05 Barimba           08:30 Lutkokaz           08:55 Maša i medvjed           09:00 Hranoljupci           09:15 Vragolasti Denis     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Dnevnik 3, r.
01:20
Pregled programa za petak
07:00
S povjerenjem u Krv jaganjčevu, dokumentarni program
07:25
Pozitivna geografija, zabavni program
08:00
Vijesti
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Region pop
01:05
Hit mix
01:30
Rock mix
02:00
Blues N Time - repriza
03:00
Jukebox
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Vijesti

Ni nakon 14 godina od rušenja Spomen kosturnice u Kalesiji ne zna se gdje su kosti 33 borca NOR-a  
Kalesija, 25.11.2010 - FTV
Ni nakon 14 godina od rušenja Spomen kosturnice u Kalesiji još se ne zna gdje su kosti 33 borca NOR-a. Zbog zastarjelosti slučaja, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odbilo je voditi istragu. SABNOR u ovom kantonu očekuje akciju Tužilaštva BiH.

pripremio: Omer Hasanović

Rušenje Spomen-kosturnice u kojoj su se nalazile kosti 33 borca NOR-a osiguravala je kalesijska policija, a čistili komunalci. I to četiri mjeseca poslije završetka rata. Spomen-obilježje je srušeno, a kosti povađene i odvučene u Gornju Kalesija. Mjesto gdje je nekada bio spomenik narodnom heroju Slobodanu Bajiću-Paji. Tu je poljednji put kosti vidio Žarko Vuković, sin narodnog heroja Svetozara Vukovića. Tu sam našao kosti u najlonskim vrećama. Mjesec dana nakon, na tom mjestu sagrađena je benzinska pumpa. Kostima se izgubio svaki trag.

Rušenje Spomen kosturnice i uklanjanje biste narodnog heroja Svetozara Vukovića naredio je Dževad Tosunbegović, tadašnji načelnik Kalesije, koji danas ima amneziju. A ako Tosunbegović pati od amnezije, ne pate drugi – tvrdi se da je izjavio kako se ponosi i diči što je to uradio.

Tosunbegovićeva desna ruka bili su tadašnji načelnik i komandir policije u Kalesiji - Osman Jajčević i Enver Jukanović. Do Jajčevića, aktuelnog načelnika uniformisane policije MUP-a TK-a, bilo je nemoguće doći, a Jukanović,sadašnji direktor tuzlanskog aerodroma, odbio je govoriti za Federalnu TV. I u Općini Kalesija nerado govore o ovoj temi. Savjetnik načelnika Rasima Omerovića i bivši osuđenik Hazim Halilović ne zna što svi znaju – prema njemu, vrlo je upitno je tu uopće bila spomen kosturnica.

To je pravi fašistički poduhvat, tvrdi Vuković. Od Spomen-kosturnice ostali su samo stihovi, koje fašisti nisu uspjeli uništiti: Nije velik ko se velik rodi, već je velik ko se malen rodi, a kad padne, velik grob mu treba.
 


 
 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007