Sarajevo, 01.08.2014 | 09:47
     09:55 Vijesti           10:00 Obećanje, igrana serija           10:45 Luda kuća, igrana serija           12:00 Dnevnik 1           12:15 Viza za budućnost, igrana serija           13:10 Obećanje, igrana serija           14:05 Dnevnik D, r.           14:25 Traktor Tom, crtani film           14:40 Vijesti           14:50 Luda kuća, igrana serija     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
U zmajevom gnijezdu
09:55
Vijesti
10:00
Obećanje, igrana serija
10:45
Luda kuća, igrana serija
12:00
Dnevnik 1
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Jutarnji program (Vijesti u 07:00, 08:00 i 09:00)
10:00
Vijesti
10:03
Hit dana - kontakt program
11:00
Vijesti
11:03
Obrazovni program: Duvno
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Vijesti

Ni nakon 14 godina od rušenja Spomen kosturnice u Kalesiji ne zna se gdje su kosti 33 borca NOR-a  
Kalesija, 25.11.2010 - FTV
Ni nakon 14 godina od rušenja Spomen kosturnice u Kalesiji još se ne zna gdje su kosti 33 borca NOR-a. Zbog zastarjelosti slučaja, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odbilo je voditi istragu. SABNOR u ovom kantonu očekuje akciju Tužilaštva BiH.

pripremio: Omer Hasanović

Rušenje Spomen-kosturnice u kojoj su se nalazile kosti 33 borca NOR-a osiguravala je kalesijska policija, a čistili komunalci. I to četiri mjeseca poslije završetka rata. Spomen-obilježje je srušeno, a kosti povađene i odvučene u Gornju Kalesija. Mjesto gdje je nekada bio spomenik narodnom heroju Slobodanu Bajiću-Paji. Tu je poljednji put kosti vidio Žarko Vuković, sin narodnog heroja Svetozara Vukovića. Tu sam našao kosti u najlonskim vrećama. Mjesec dana nakon, na tom mjestu sagrađena je benzinska pumpa. Kostima se izgubio svaki trag.

Rušenje Spomen kosturnice i uklanjanje biste narodnog heroja Svetozara Vukovića naredio je Dževad Tosunbegović, tadašnji načelnik Kalesije, koji danas ima amneziju. A ako Tosunbegović pati od amnezije, ne pate drugi – tvrdi se da je izjavio kako se ponosi i diči što je to uradio.

Tosunbegovićeva desna ruka bili su tadašnji načelnik i komandir policije u Kalesiji - Osman Jajčević i Enver Jukanović. Do Jajčevića, aktuelnog načelnika uniformisane policije MUP-a TK-a, bilo je nemoguće doći, a Jukanović,sadašnji direktor tuzlanskog aerodroma, odbio je govoriti za Federalnu TV. I u Općini Kalesija nerado govore o ovoj temi. Savjetnik načelnika Rasima Omerovića i bivši osuđenik Hazim Halilović ne zna što svi znaju – prema njemu, vrlo je upitno je tu uopće bila spomen kosturnica.

To je pravi fašistički poduhvat, tvrdi Vuković. Od Spomen-kosturnice ostali su samo stihovi, koje fašisti nisu uspjeli uništiti: Nije velik ko se velik rodi, već je velik ko se malen rodi, a kad padne, velik grob mu treba.
 


 
 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007