Sarajevo, 03.03.2015 | 08:19
     08:30 Lutkokaz           08:55 Maša i medvjed           09:00 Vidi ovo           09:10 Vragolasti Denis           09:35 Uvrnuti čupavci           10:05 Vijesti           10:10 Nevjesta sa ožiljkom, igrana serija           11:00 Naša mala klinika, igrana serija           11:50 Maša i medvjed, crtani film           12:00 Dnevnik 1     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Barimba
08:30
Lutkokaz
08:55
Maša i medvjed
09:00
Vidi ovo
09:10
Vragolasti Denis
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Dobro jutro (Vijesti u 07:00, 08:00 i 09:00)
10:00
Vijesti
10:03
Ex Yu hitovi
10:30
Pop-rock balade
11:00
Vijesti
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Vijesti

Ni nakon 14 godina od rušenja Spomen kosturnice u Kalesiji ne zna se gdje su kosti 33 borca NOR-a  
Kalesija, 25.11.2010 - FTV
Ni nakon 14 godina od rušenja Spomen kosturnice u Kalesiji još se ne zna gdje su kosti 33 borca NOR-a. Zbog zastarjelosti slučaja, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odbilo je voditi istragu. SABNOR u ovom kantonu očekuje akciju Tužilaštva BiH.

pripremio: Omer Hasanović

Rušenje Spomen-kosturnice u kojoj su se nalazile kosti 33 borca NOR-a osiguravala je kalesijska policija, a čistili komunalci. I to četiri mjeseca poslije završetka rata. Spomen-obilježje je srušeno, a kosti povađene i odvučene u Gornju Kalesija. Mjesto gdje je nekada bio spomenik narodnom heroju Slobodanu Bajiću-Paji. Tu je poljednji put kosti vidio Žarko Vuković, sin narodnog heroja Svetozara Vukovića. Tu sam našao kosti u najlonskim vrećama. Mjesec dana nakon, na tom mjestu sagrađena je benzinska pumpa. Kostima se izgubio svaki trag.

Rušenje Spomen kosturnice i uklanjanje biste narodnog heroja Svetozara Vukovića naredio je Dževad Tosunbegović, tadašnji načelnik Kalesije, koji danas ima amneziju. A ako Tosunbegović pati od amnezije, ne pate drugi – tvrdi se da je izjavio kako se ponosi i diči što je to uradio.

Tosunbegovićeva desna ruka bili su tadašnji načelnik i komandir policije u Kalesiji - Osman Jajčević i Enver Jukanović. Do Jajčevića, aktuelnog načelnika uniformisane policije MUP-a TK-a, bilo je nemoguće doći, a Jukanović,sadašnji direktor tuzlanskog aerodroma, odbio je govoriti za Federalnu TV. I u Općini Kalesija nerado govore o ovoj temi. Savjetnik načelnika Rasima Omerovića i bivši osuđenik Hazim Halilović ne zna što svi znaju – prema njemu, vrlo je upitno je tu uopće bila spomen kosturnica.

To je pravi fašistički poduhvat, tvrdi Vuković. Od Spomen-kosturnice ostali su samo stihovi, koje fašisti nisu uspjeli uništiti: Nije velik ko se velik rodi, već je velik ko se malen rodi, a kad padne, velik grob mu treba.
 


 
 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007