Sarajevo, 31.10.2014 | 17:07
     17:30 Vatre ivanjske, igrana serija           18:20 Budva na pjenu od mora, igrana serija           19:15 Ogi i bubašvaba, crtani film           **:** Stanje na putevima           **:** Finansijske novosti           19:30 Dnevnik 2           20:10 TV Bingo Show, prijenos izvlačenja           21:00 Mreža, politički magazin           22:25 Dnevnik 3           22:55 Rudnici kralja Solomona, američka mini-serija, 1. dio     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Federacija danas
17:30
Vatre ivanjske, igrana serija
18:20
Budva na pjenu od mora, igrana serija
19:15
Ogi i bubašvaba, crtani film
Stanje na putevima
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Vijesti u 5
17:30
Birn Justice Report
17:40
Bh.muzika
18:00
Narodna muzika - repriza
19:00
Vijesti
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Vijesti

Prijeti li OBN-u blokada računa i pljenidba imovine – Federalna TV ranije objavila da ova TV kuća nelegalno upošljava radnike  
Sarajevo, 26.11.2010 - FTV

Prijeti li OBN-u blokada računa i pljenidba imovine? Ovo pitanje od decembra prošle godine tišti rukovodstvo te kuće, među kojima su i oni koji nemaju dozvolu za rad. Ali inspekcija rada će o tome. Mi se ovaj put bavimo matematikom.

Pripremila: Elma Kazagić

OBN TV duguje 480.000 maraka Federaciji BiH. Nezvanično, ova kuća nije redovno plaćala direktne poreze. Saznajemo da su inspektori Federalne porezne uprave kontrolisali OBN još u decembru prošle godine. Utvrdili su da ova medijska kuća izbjegava zakonsku obavezu plaćanja direktnih poreza, doprinosa za radnike, pa OBN-ov dug zajedno s pripadajućim kamatama iznosi skoro pola miliona maraka. OBN se žalio, Federalno ministarstvo finansija još nije odlučilo o žalbi, a kad odluči, ova bi televizija mogla biti u škripcu, pa ili platiti dug ili će doći do blokade računa i pljenidbe imovine. I još nešto - porezni inspektori kontrolu su izvršili po osnovu prijave radnika ove kuće.

Idemo dalje. Uprava za indirektno oporezivanje BiH također je vršila kontrolu u OBN-u. Pitali smo za rezultate kontrole i još čekamo odgovor. Čekamo odgovore i čelnika OBN-a, kojima smo, također, odaslali upit.

„Dobit OBN-a u 2007. godini iznosila je 3,5 miliona maraka“, pisale su kolege novinari u jednom novinskom tekstu, pozivajući se na revidirani finansijski izvještaj. Iste godine OBN je Bosni i Hercegovini platio 244.907 maraka PDV-a na marketinške usluge.

Svaki dobar računovođa odmah će reći da bi za dobit od 3,5 miliona maraka trebao biti plaćen daleko veći PDV od 244.905 maraka - koliko je dao OBN.

U istom tekstu je i podatak da je bruto dobit OBN-a u 2007. godini iznosila više od 11 miliona KM. Uzme li se u obzir onih 244.000 maraka plaćenog PDV-a i još 11 miliona prihoda, računica kazuje surovu istinu.

 Teorijski i računovodstveno moguće je da je OBN platio PDV na svega 13% prihoda. Ako hoćete u milionima, moguće je da ova medijska kuća u 2007. nije platila PDV na više od 9,5 miliona maraka.

Tako kaže računica, OBN ništa ne kazuje, mi čekamo rezultate rada Uprave za indirektno oprezivanje, Federalnog ministarstva finansija, RAK-a, inspekcije za rad i ostalih nadležnih da kažu – je li u ovom slučaju na gubitku država BiH, ko cjenovno ruši marketinško tržište u BiH, u kakvoj su vezi OBN i GRP Media u Hrvatskoj.

A veze itekako ima. Neven Čičko je direktor OBN-a. Neven Čičko je i direktor GRP Medije.Na jednom portalu stoji da je direktor GRP Medije Ivan Ćaleta. Ivan Ćaleta je i vlasnik OBN-a. On je i u Nadzornom odboru OBN-a. Kompleksno, reći ćete. Itekako.

Upravo zbog toga Agencija za elektroničke medije Republike Hrvatske nije dala saglasnost za digitalno emitovanje GRP Mediji. Razlog – nisu priloženi podaci o strukturi vlasništva. A zašto? To znaju samo vlasnici ili direktori OBN-a.


 


 
 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007