Sarajevo, 23.05.2015 | 06:13
     07:05 Sidro u snijegu, dokumentarni program           08:00 Vijesti           **:** Program za djecu i mlade           08:05 Lutkokaz           08:30 Vidi ovo           08:40 Kako to           08:55 Crvene kapice           09:25 Vragolasti Denis           09:45 Barimba           10:10 U zmajevom gnijezdu     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Pregled programa za subotu
07:05
Sidro u snijegu, dokumentarni program
08:00
Vijesti
Program za djecu i mlade
08:05
Lutkokaz
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Jutarnji program (Vijesti u 07:00 i 08:00)
09:00
Vijesti
09:03
Radio igra: Jare, pa u grad
10:00
Vijesti
10:03
Otvoreni studio, repriza
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Vijesti

Prijeti li OBN-u blokada računa i pljenidba imovine – Federalna TV ranije objavila da ova TV kuća nelegalno upošljava radnike  
Sarajevo, 26.11.2010 - FTV

Prijeti li OBN-u blokada računa i pljenidba imovine? Ovo pitanje od decembra prošle godine tišti rukovodstvo te kuće, među kojima su i oni koji nemaju dozvolu za rad. Ali inspekcija rada će o tome. Mi se ovaj put bavimo matematikom.

Pripremila: Elma Kazagić

OBN TV duguje 480.000 maraka Federaciji BiH. Nezvanično, ova kuća nije redovno plaćala direktne poreze. Saznajemo da su inspektori Federalne porezne uprave kontrolisali OBN još u decembru prošle godine. Utvrdili su da ova medijska kuća izbjegava zakonsku obavezu plaćanja direktnih poreza, doprinosa za radnike, pa OBN-ov dug zajedno s pripadajućim kamatama iznosi skoro pola miliona maraka. OBN se žalio, Federalno ministarstvo finansija još nije odlučilo o žalbi, a kad odluči, ova bi televizija mogla biti u škripcu, pa ili platiti dug ili će doći do blokade računa i pljenidbe imovine. I još nešto - porezni inspektori kontrolu su izvršili po osnovu prijave radnika ove kuće.

Idemo dalje. Uprava za indirektno oporezivanje BiH također je vršila kontrolu u OBN-u. Pitali smo za rezultate kontrole i još čekamo odgovor. Čekamo odgovore i čelnika OBN-a, kojima smo, također, odaslali upit.

„Dobit OBN-a u 2007. godini iznosila je 3,5 miliona maraka“, pisale su kolege novinari u jednom novinskom tekstu, pozivajući se na revidirani finansijski izvještaj. Iste godine OBN je Bosni i Hercegovini platio 244.907 maraka PDV-a na marketinške usluge.

Svaki dobar računovođa odmah će reći da bi za dobit od 3,5 miliona maraka trebao biti plaćen daleko veći PDV od 244.905 maraka - koliko je dao OBN.

U istom tekstu je i podatak da je bruto dobit OBN-a u 2007. godini iznosila više od 11 miliona KM. Uzme li se u obzir onih 244.000 maraka plaćenog PDV-a i još 11 miliona prihoda, računica kazuje surovu istinu.

 Teorijski i računovodstveno moguće je da je OBN platio PDV na svega 13% prihoda. Ako hoćete u milionima, moguće je da ova medijska kuća u 2007. nije platila PDV na više od 9,5 miliona maraka.

Tako kaže računica, OBN ništa ne kazuje, mi čekamo rezultate rada Uprave za indirektno oprezivanje, Federalnog ministarstva finansija, RAK-a, inspekcije za rad i ostalih nadležnih da kažu – je li u ovom slučaju na gubitku država BiH, ko cjenovno ruši marketinško tržište u BiH, u kakvoj su vezi OBN i GRP Media u Hrvatskoj.

A veze itekako ima. Neven Čičko je direktor OBN-a. Neven Čičko je i direktor GRP Medije.Na jednom portalu stoji da je direktor GRP Medije Ivan Ćaleta. Ivan Ćaleta je i vlasnik OBN-a. On je i u Nadzornom odboru OBN-a. Kompleksno, reći ćete. Itekako.

Upravo zbog toga Agencija za elektroničke medije Republike Hrvatske nije dala saglasnost za digitalno emitovanje GRP Mediji. Razlog – nisu priloženi podaci o strukturi vlasništva. A zašto? To znaju samo vlasnici ili direktori OBN-a.


 


 
 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007