Sarajevo, 08.12.2023 | 23:23
     23:50 Dnevnik 3     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Kino Festival: Zvijeri južnih divljina, američki igrani film, 12+
23:50
Dnevnik 3
 
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Dramski program
 
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned

DAN DRŽAVNOSTI
25. 11. 2023.
specijalni program

 

U petak, 25. novembra, Federalna televizija će nizom prigodnih programa obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Specijalno izdanje Jutarnjeg programa Federalne televizije produžit će svoje praznično izdanje. Reporterska javljanja uživo iz svih regija naše domovine, obilje novinarskih priloga, posebno izdanje Hita jutra i ekskluzivni razgovori u studiju – slavimo praznik zajedno! Jutarnja radosna budilica počinje u 07:45, a „Dobro jutro, Bosno i Hercegovino!“ trajat će do 11:30h.

Magazin „Svako dobro“ (17:05) u subotu ima specijalno izdanje. Najhumanija bitka na prostorima Balkana desila se na obalama Neretve. Bitka za ranjenike pokazala je da je borba protiv fašizma duboko ukorijenjena u temelje državnosti BiH. Nije slučajno da su se neke od najvažnijih ofanziva u Drugom svjetskom ratu desile u našoj zemlji. Jajce je jedan od gradova koji o tome snažno svjedoči. Bosna i Hercegovina raskrsnica je kultura i tradicija koje je čine jedinstvenom i prkosnom domovinom svih njenih stanovnika.

U 17:50 Federalna televizija prikazuje dokumentarni film „Sarajevska arterija“ o deblokadi opsadnog Sarajeva 1993. godine. Glavni grad RBiH od slobodne teritorije dijelio je aerodrom, tada neutralna teritorija pod kontrolom međunarodne zajednice. Vraćamo se u vrijeme kada upravo zahvaljujući međunarodnoj zajednici i agresoru oko 1000 ljudi biva ubijeno pretrčavajući aerodromsku pistu da bi došli do Butmira u potrazi za hranom. Pista kao stratište postaje i spas za opstanak. Tokovi priče slivaju se u jedini realni spas za grad, pod zemlju ispod aerodromske piste gdje se rađa Tunel spasa. Sarajevska arterija satkana je od do sada nepoznatih iskustava kopača Tunela spasa koji su dobrovoljno „otišli pod zemlju“ da bi mi danas po njoj slobodni hodali. Istovremeno sa stvaranjem drugog obruča oko Sarajeva i žestokih borbi za očuvanje Igmana pod kontrolom ARBiH, na dubini od sedam metara u zemlji ispod piste, kopa se put do konačne deblokade grada. Saznat ćete šta znači ručno kopati bez kisika pod vodom, šta znači voziti kamion pun građe za tunel niz Igman pod neprijateljskom vatrom i bez svjetala u sred noći, šta znači sve ovo činiti nepunih 500 metara od adresarskih linija i šta znači pod zemljom se sastati sa sabornicima. Ova dokumentarna priča daje odgovor pitanje kako je jedan tunel postao Sarajevska arterija.

Nakon četvrte epizode Znam kako dišeš u programu je kultni igrani film „Sutjeska“ (21:20h) iz 1973. godine sa Richardom Burtonom, nagrađen Zlatnom arenom u Puli za najbolji film, scenarij i najboljeg glumca - Ljubišu Samardžića, te Bronzanom arenom za režiju.

Iz programa povodom Dana državnosti, Federalna televizija još izdvaja obrazovni program „Lovci na blago“ (12:20h) posvećen ovom prazniku i dokumentarni film „Tito“ (06:55h) koji govori o životu Josipa Broza Tita, od njegovog rođenja pa do smrti.
 

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007