Sarajevo, 24.05.2017 | 23:31
   
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Kulturno
 
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Radio roman: Fama o biciklistima - III epizoda
 
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned

DOKUMENTARNI ČETVRTAK
JUGOSLOVENSKE TAJNE SLUŽBE
STALJINOVI UČENICI
dokumentarni serijal
četvrtkom u 20:30
od 05.01.2017. godine

Federalna televizija najavljuje za 5. januar početak emitovanja kontraverznog igrano-dokumentarnog serijala „Jugoslavenske tajne službe“. Serijal je  napravljen u deset pedestominutnih epizoda u režiji Miljenka Manjkasa, a u njegovoj realizaciji učestvovao je veliki broj sagovornika: istoričara, direktnih protagonista događaja, publicista, nekadašnjih partijskih moćnika pa sve do članova porodica nastradalih u političko-policijskim čistkama.Po prvi put ovaj serijal otkriva unutrašnju strukturu i mehanizme djelovanja tajnih službi nekadašnje države i pri tome je interesantno da su metode u velikoj mjeri bile kopirane od „Narodnog sekretarijata unutrašnjih poslova“ (NKVD), tadašnjeg SSSR-a. Dobija se uvid u postojanje više od dva miliona dosjea u Jugoslaviji, a procjena je da su jugoslavenske tajne službe imale jednog agenta na deset stanovnika što je bilo više nego što je imao NKVD u SSSR-u. U tom kontekstu dobija se uvid u široki spektar metoda djelovanja: isljeđivanja i torture, lažna svjedočenja, montirani procesi i ilegalna hapšenja. Istraživački tim serijala obradio je više od 1.000 arhivskih audio-snimaka i dokumenata, od kojih su mnogi prvi put predočeni javnosti.Prva epizoda, „Staljinovi učenici“, bavi se počecima karijere Josipa Broza Tita, kako u političkom tako i u obavještajnom smislu. Vidimo da je Tito ispekao obavještajni zanat u Moskvi, subverzivni u Španskom građanskom ratu, a uz pomoć sovjetskih tajnih službi dolazi do vrha Komunističke partije Jugoslavije. Ratnik, državnik, konspirativac sa više kodnih imena, najviše na Balkanu: Valter, Viktor, Karlson, Mekas, ing. Babić, a niko sa sigurnošću ni danas ne zna zašto je i kada počeo koristiti pseudonimom Tito.

Druga epizoda: Uz podršku ruskih saveznika krajem Drugog svjetskog rata Josip Broz Tito učvrstio je svoju vlast sa sjedištem u Beogradu. 13. maja 1944. godine formirano je Odjeljenje za zaštitu naroda, OZNA, koja vrlo brzo kreće u obračun sa narodnim neprijateljima. U ovoj epizodi doznajemo iz dnevnika 17. istočno-bosanske divizije za krvave okršaje na području Slovenije u maju 1945. godine. Iz ovog dokumenta očigledno je da je zadatak beskompromisno ”likvidiranje izdajnika.” Tako na primjer, samo na području Kočevja, u južnoj Sloveniji, 11. dalmatinska brigada likvidirala je oko 30 000 izdajnika.  
”Jugoslavenske tajne službe” dokumentarno je igrani serijal od 10 epizoda, u režiji Miljenka Manjkasa. Serijal se bavi osnivanjem i djelovanjem OZNE, UDBE i KOS-a.

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007