Sarajevo, 23.07.2019 | 00:28
     01:25 Larin izbor, igrana serija, 28. i 29. epizoda           03:00 Euromaxx, magazin           03:25 Dnevnik 3, r.           04:20 Pregled programa za utorak           06:40 Mozaik religija, vjerski program, r.           07:05 Prirodna baština, dokumentarni program           08:00 Vijesti           08:05 Lutkokaz           08:30 Tomica i prijatelji           08:35 Vidi ovo     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
 
01:25
Larin izbor, igrana serija, 28. i 29. epizoda
03:00
Euromaxx, magazin
03:25
Dnevnik 3, r.
04:20
Pregled programa za utorak
06:40
Mozaik religija, vjerski program, r.
07:05
Prirodna baština, dokumentarni program
08:00
Vijesti
08:05
Lutkokaz
08:30
Tomica i prijatelji
08:35
Vidi ovo
08:45
Kako to
09:00
Luna Petunija
09:25
Tomica i prijatelji
09:35
U zmajevom gnijezdu
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
World music - repriza
01:20
Pop mix
02:00
Jukebox
03:00
Rock mix
03:30
Muzika svijeta
04:00
Riznica znanja - repriza
05:00
Narodna muzika
05:30
Starogradska muzika
06:00
Dobro jutro ( Vijesti u 07:00, 08:00 i 09:00 i Sport u 07:10)
10:00
Vijesti
10:03
Riznica znanja
11:00
Vijesti
11:03
Hit mix
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned

TV PREMIJERE:
VERE I ZAVERE
igrana serija
utorkom u 20.10
od 06.11.2018.


Federalna televizija u utorak (06.11.2018.) u terminu TV PREMIJERA započinje emitiranje igrane serije „Vere i zavere“. Serija je nastala prema istoimenom romanu najznačajnijeg novosadskog savremenog književnika Aleksandra Tišme (1924–2003). Radnja romana objavljenog 1983. godine smještena je u novosadski milje, i u njemu su prožete četrdesete, pedesete i rane šezdesete godine dvadesetog stoljeća u kojima je Novi Sad prolazio kroz značajne političke, društvene i etničke promjene.

U središtu zbivanja je jedna ljubavna priča, afera između Inge Lebenshajm (Nina Janković), novosadske Njemice zanosne ljepote, koja se 20 godina nakon rata vraća iz Beča u svoj rodni Novi Sad i Sergija Rudića (Goran Bogdan), heroja Drugog svjetskog rata, koji se nije snašao u postratnom životu, i koji se svakog vikenda vraća u Novi Sad bježeći od svog, poslovno i emotivno zaglibljenog života u Beogradu.

Iako su poznanici iz gimnazijskih dana, njih dvoje se nisu vidjeli 20 godina jer je Inge pred kraj rata morala pobjeći iz zemlje, budući da je njen otac bio jedan od vodećih novosadskih nacista. Ta postratna romansa dvoje ljudi na pragu četrdesetih godina života,  propraćena je njihovim strahom da im je to možda posljednja prilika da povrate svoje ratom rasturene živote.

Ingi je rat odnio sve koje je voljela i ostavio je nesposobnom za emotivne odnose, za rađanje iako su joj „svi reproduktivni organi zdravi“ i ravnodušnom do te mjere da se upustila u brak sa čovjekom kog jedva podnosi, gotovo bolesno racionalnim i poslovno veoma uspješnim Baltazarom Šultajsom (Nikola Rakočević).
Sergije je pak u SKOJ, pa onda i u rat uletio gorljivo, sa nepromišljenošću jednog maturanta, što bi ga koštalo glave da nije njegovog brižnog prijatelja, čudaka i samotnjaka, dobrovoljno samoizgnanog u knjige, Eugena Pataka (Bojan Žirović). No, ni on ga nije mogao spasiti od krivice, koju će nadalje nositi zbog pogibije njegove prve djevojke i saborca. I nakon rata, Sergijev život obilježavaju dobre namjere koje su gotovo uvijek vodile teškim porazima i, po njega bolnim, razbijanjima jedne po jedne iluzije.

Upravo gubitak iluzija u sudaru sa stvarnošću i cinizmom novog vremena čini okosnicu i glavni motiv ove priče. Povod za njihov ponovni susret pomalo je ciničan. Naime, sticajem raznih međunarodnih pravnih okolnosti, Ingi je sudski vraćen stan u Novom Sadu koji joj je, kao i gotovo svim podunavskim Nijemcima, oduzet odlukom AVNOJ-a i novih komunisitičkih vlasti. Sa stanom je dobila i stanare koje štiti stanarsko pravo i zbog čega sa vraćenom imovinom zapravo ne može ništa. Zato njen muž predlaže da odu u Novi Sad i da sa stanarima pronađu rješenje.  Njihovi domaćini, a i posrednici u pregovorima su Ingina sestra Magda (Dragana Dabović), sa mužem Milanom Stepanovim (Ivan Đorđević), koju je od poslijeratnog progona Nijemaca spasila upravo udaja za Srbina.  I dok se Inge potpuno prepušta ponovnom otkrivanju mirisa, zvukova i slika svoje mladosti i maženju sa brojnom Magdinom djecom, Baltazar misli samo o tome kako da što prije obavi posao zbog kog je u Novom Sadu,  da zatečenim stanarima proda stan i da se vrati svom bečkom životu.

Zatečenim stanarima, Sergijevim roditeljima, zubaru Dušanu Rudiću (Saša Torlaković) i Lizaveti (Mira Furlan) nova okolnost – to što stan za koji su mislili da im pripada više nije njihov, izvor je velike nelagode. Zato na pregovore sa novim, a starim vlasnicima stana šalju svog sina Sergija. Na insistiranje domaćina, Milana Stepanova, koji je ganut tim okupljanjem i „oživljavanjem predratnog Novog Sada“, pregovori se nakon nekoliko čašica pretvaraju u zabavljanje ponovo okupljenih starih gimnazijskih drugova koji traje do duboko u noć kada se u polumraku susjedne sobe, pred nosom alkoholom omamljenog muža, začeo ljubavni slučaj Inge i Sergija. Njihova veza trajat će svega nekoliko mjeseci, od aprila do jula 1962. u Novom Sadu, ali će imati dramatične posljedice i za same učesnike afere i za sve iz njihovog najbližeg okruženja...

Uloge tumače:
Goran Bogdan (Sergije Rudić), Nina Janković (Inge Lebenshajm), Nikola Rakočević (Baltazar Šultajs), Bojan Žirović (Eugen Patak), Mira Furlan (Lizaveta Rudić),  Dragana Dabović (Magda Stepanov), Ivan Đorđević (Milan Stepanov), Nebojša Dugalić (Albert Šultajs), Draginja Voganjac (Gizela Lebenshajm), Sanja Mikitišin (Boni Šultajs), Valentin Vencel (Jakob Lebenshajm), Saša Torlaković (Dušan Rudić), Mira Banjac (Nadežda Nestorović), Radoje Čupić (Mijušković).

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007