Sarajevo, 31.05.2023 | 22:00
     23:25 Dnevnik 3           23:40 Alabama Monroe, belgijski igrani film     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
Živjeti bez dozvole, španska igrana serija
23:25
Dnevnik 3
23:40
Alabama Monroe, belgijski igrani film
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Vijesti
22:15
Bh muzika
22:30
Region pop
23:00
Portreti: Jusuf Nikšić
 
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned

ZEMLJA SREĆE
/LYKKELAND/

norveška igrana serija
ponedjeljak - četvrtak u 22:30
od 19.09.2022.

Nakon britanske serije „Laž“, Federalna televizija u svom večernjem terminu najavljuje norvešku igranu seriju „Zemlja sreće“. U pitanju je dramska serija o vremenu početka masovne eksploatacije nafte u Norveškoj, koja govori o zapadnjačkom prosperitetu, naciji koja se mijenja, jednom gradu i četvero mladih ljudi koji su bačeni u vrtlog prilika. Sve se kreće, sve je novo, sjajno je, na trenutke zastrašujuće i prijeteće, nepoznato. Kako će se svi nositi s tim?

Serija prati porodice i pojedince u Stavangeru koji od mirnog pomorskog grada postaje industrijsko središte države. Ljeto je 1969. u malom obalnom gradu u sjevernoj Evropi. Međunarodne naftne kompanije već godinama vrše probna bušenja, ali ništa nije pronađeno i u procesu su odlaska. Phillips Petroleum, međutim, ima ugovor za bušenje posljednje rupe. Stavanger živi od ribe, a Sjeverno more se prazni. Nešto se mora dogoditi. Grad je u krizi.

Noć prije Božića 1969. pali se plinska baklja na naftnoj platformi Ocean Viking. Nakon što Phillips Petroleum tamo otkrije najveći podmorski naftni bazen u historiji, za stanovnike ovog grada ništa više neće biti isto.

Pratimo četvero mladih protagonista neposredno prije prvog velikog nalazišta nafte u Norveškoj i kroz divlje okruženje koje slijedi. Četiri glavna lika su američki advokat Jonathan (27), Anna (19), sekretarica u uredu gradonačelnika, Christian (19), ronilac u Sjevernom moru koji potiče iz bogate porodice i Toril (17), radnica u tvornici ribljih konzervi čiji lik ima religijsku pozadinu. Priča se gradi oko ove četiri osobe i njihovih porodica, koji na različite načine predstavljaju aspekte društva i načina na koji se ono mijenja. Njihove su priče usko isprepletene, a na sve njih utječu društvene promjene do kojih je dovelo otkriće nafte: pojava socijalne države i jednakih prava, radna imigracija i gospodarski rast.

U glavnim ulogama: Anne Regine Ellingsaeter, Bart Edwards, Malene Wadel, Pia Thelta, Adam Fergus, Mads Sjogard Pettersen

Scenarij: Mette M. Bolstad

Režija: Petter Naess

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007