Sarajevo, 01.10.2023 | 17:49
     18:30 Vremenska prognoza           18:35 Grimizne rijeke, igrana serija, 8/8, 12+           19:30 Dnevnik 2           **:** Sport/Vremenska prognoza           20:20 Lud, zbunjen, normalan, igrana serija, 111/144           21:10 Južni vetar, igrana serija, 13/14, 12+           22:25 Kino Hollywood: Ograde, američki igrani film, 12+     
BHRT RTRS Live program Radija FBiH
Kontakt
FAQ
Postavi homepage
Vremenska prognoza
Start FTV TV vodič Radio FBiH Opće informacije Marketing Javne nabavke      TELETEXT
 
 
Program Televizije FBiH
sada
G.I. Joe: Osveta, američki igrani film, 12+, r.
18:30
Vremenska prognoza
18:35
Grimizne rijeke, igrana serija, 8/8, 12+
19:30
Dnevnik 2
Sport/Vremenska prognoza
20:20
Lud, zbunjen, normalan, igrana serija, 111/144
21:10
Južni vetar, igrana serija, 13/14, 12+
22:25
Kino Hollywood: Ograde, američki igrani film, 12+
 
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned
Program Radija FBiH
sada
Sport magazin
18:00
Emisija za katolike – repriza
19:00
Vijesti
19:03
Vrijeme, ljudi, običaji
19:30
Muzika meridijana
20:00
Vijesti
20:03
Moje pjesme, moji snovi
21:00
Vijesti
21:03
Album nedjelje - rp
22:00
Vijesti
22:15
Bh muzika
22:30
Region pop
23:00
Radio drama
Program za:  pon   uto   sri   čet   pet   sub   ned

KINO FESTIVAL
ciklus filmova
petkom u 22:20


Nakon izuzetno bogatog, sadržajnog i među gledaocima odlično prihvaćenog filmskog programa kojeg smo emitovali u prošloj sezoni na Federalnoj televiziji, i ove jeseni nastavljamo sa ciklusom „Kino Festival“. I dalje smo posvećeni filmovima prikazanim i nagrađivanim na filmskim festivalima širom svijeta, te vam donosimo presjek onoga što je najbolje kada je film kao umjetnost u pitanju.

Ciklus otvaramo ovog petka, iza 22 sata, sa filmom rediteljice Kelly Reichardt „Noćni pokreti“, prikazanom na festivalu u Veneciji, te nagrađenom na festivalima u Deauvilleu i Valladolidu. Film prati troje radikalnih ekoloških aktivista koji namjeravaju dići u zrak branu hidrocentrale jer su uvjereni da šteti okolišu.

Nastavljamo sa filmom „Tamna bajka“, reditelja Damiana i Fabia D''''Innocenzo, koji nas vodi u predgrađe Rima, usred ljetne žege, i priča nam priču o njegovim stanovnicima, ljudima sa ruba srednje klase, o muškarcima i ženama koji strahuju da će se njihovi snovi i nadanja i sve što su gradili u životu možda urušiti. Film je osvojio preko 20 nagrada, a izdvaja se ona na festivalu u Berlinu za najbolji scenarij.

„Nježno“, mađarskih reditelja Laszla Csuja i Anne Nemes, film je o opsesiji bodibildingom, romantici, (ne)ispunjenosti i ljubavi ispričan između serija ponavljanja i brojanja kalorija. „Nježno“ je prvi mađarski film koji je premijerno prikazan u takmičarskom dijelu festivala Sundance, a prikazan je i na festivalima u Trstu, Clevelandu, Brusselsu, Hong Kongu, i na Raindance Film Festivalu.

„Kraljevstvo izlazećeg mjeseca“ je drama sa elementima komedije jednog od najznačajnijih savremenih američkih reditelja, Wesa Andersona. Filmovi Wesa Andersona poznati su po bijegu od realizma i oslanjanju na stilizirane, umjetne svjetove, dok su mu likovi uglavnom nesavršeni i neprilagođeni, ekscentrični. Svoj jedinstveni vizuelni i narativni stil Anderson nam donosi i u „Kraljevstvu izlazećeg mjeseca“, filmu koji je imao nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija, nominaciju za Zlatnu palmu u Cannesu te koji je osvojio preko 30 filmskih nagrada. U filmu glume Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton i Jason Schwartzman, koji je, rekli bismo, stalni glumac u filmovima Wesa Andersona.

Do kraja septembra, u ciklusu „Kino Festival“ prikazat ćemo i film „O beskonačnosti“, švedskog reditelja Roya Anderssona, koji je 2019. godine osvojio Srebrnog lava u Veneciji za najboljeg reditelja. Sa filmom „O beskonačnosti“ Roy Andersson je u svoj bogati filmski opus dodao osvrt na ljudski život u svoj svojoj ljepoti i okrutnosti, sjaju i banalnosti.

Ciklus „Kino Festival“ ćemo nastaviti i u narednom periodu.

 

 
Start | FTV | TV vodič | Teletext | Radio FBiH | Opće informacije | Marketing | Kontakti | FAQ | Vremenska prognoza | BHRT | RTRS

Preuzimanje sadržaja sa stranice samo uz pismenu dozvolu ili navođenje izvora (www.rtvfbih.ba).

Copyright
© 2005-2007 RTVFBiH - All rights reserved
design and development DWS and DSD March-May 2007